Inleiding
In deze paragraaf wordt aangegeven wat in 2016 gerealiseerd is aan onderhoud in de openbare ruimte en aan gebouwen. De gemeente Papendrecht heeft de beschikking over een groot aantal kapitaalgoederen, zoals wegen, riolering, water, groen, civiele constructies en gebouwen. Al deze kapitaalgoederen dienen zo effectief mogelijk een bijdrage te leveren aan het doel waarvoor zij zijn aangelegd. De gemeente Papendrecht wil haar kapitaalgoederen goed onderhouden en in goede staat houden.
Deze paragraaf geeft de vermeldingswaardige, bijzondere en meerjarige onderhoudswerken aan. Voor alle genoemde onderdelen geldt dat naast deze genoemde inspanning een aanzienlijke inzet wordt gedaan in het reguliere onderhoud in de openbare ruimte en gebouwen. Hierbij is te denken aan het schoonhouden van onze voorzieningen, het maaien van het gras, het snoeien van de bomen en heesters, het herstellen van schade aan verhardingen riolen, groen en de afhandeling van meldingen.
Openbare ruimte algemeen
In het Uitvoeringsplan IBOR 2015-2020 zijn de integrale kwaliteit en de financiële middelen door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast zijn verschillende oplossingsrichtingen geformuleerd (zoals omvormen groen, participatie in het groen, etc.) voor behoud van de technische kwaliteit.
In het Uitvoeringsplan IBOR zijn eveneens extra financiële middelen ingezet voor projecten waarbij onderhoudsachterstand is geconstateerd. Het gaat hierbij om:
Asfaltwegen Uitgevoerd Reconstructie Jacob Catslaan
Aanbrengen slijtlagen Oosteind & Bosch
Voorbereid Reconstructie Veerweg (nabij Vondelpark)
Aanbrengen slijtlagen Westeind & Matena
Elementenverharding Uitgevoerd Marnixstraat e.o.
J.R. Suurhofstraat
J.J. Vorinckstraat.
Civiele kunstwerken Voorbereid Vervanging 10 civiele kunstwerken
Riolering
Wat hebben we gedaan?
Uitvoering geven aan de samenwerkingsovereenkomst "Gemeenschappelijke Afvalwaterketen Alblasserwaard Vijfheerenlanden".
- De grondwaterstanden worden in Papendrecht vanaf 2014 op 49 locaties gemeten. Eind 2016 is een analyse van de grondwaterstanden uitgevoerd op de meetdata van 2014 t/m 2016. Deze analyse wordt begin 2017 gerapporteerd waarbij inzicht over de grondwatersituatie wordt weergegeven en geadviseerd wordt op welke wijze hier mee om te gaan. Vervolg aanpak kan zijn:
- Gerichte communicatie aan bewoners over mogelijke grondwateroverlast nabij woningen;
- Gericht grondwateronderzoek op overlastlocaties of opvallend lage grondwaterstanden;
- Nadere invulling grondwaterbeleid in het eerstvolgende GRP.
- In 2016 is regionaal een programma van eisen voor rioolrenovatie opgesteld, aanbesteed en uitgevoerd. Bij deze wijze van rioolrenovatie wordt een kunststof kous in de rioolbuis geplaatst, waarmee de noodzakelijke reparatie is uitgevoerd. Dit is een effectieve maatregel, omdat de weg niet opengebroken hoeft te worden en de uitvoering in een kort tijdsbestek kan plaatsvinden. In totaal zijn 17 plaatselijke reparaties uitgevoerd van 1 tot 2 meter lengte, in de Geulweg is een kous van ruim 80 meter in het riool aangebracht.
- Het signaleren van storingen van rioolgemalen was bij ieder van de negen deelnemende gemeenten in de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden met verschillende storingssystemen geregeld. Het doel was deze negen systemen te vervangen door één gezamenlijk systeem bij de gemeente Zederik. In 2016 is Papendrecht aangesloten op het gezamenlijke systeem.
Basis Rioleringsplan / Herberekening rioolmodel
Het bestaande rioolstelsel is recent doorgerekend. Het rioolstelsel als geheel voldoet aan de eisen. Voor de kritische locaties worden verbeteringsmaatregelen voorgesteld in het eerst volgende GRP.
Klimaatadaptatie
Een duurzame en toekomstbestendige buitenruimte betekent onder andere dat de buitenruimte klimaat adaptief is. Op projectniveau is een aantal initiatieven in gang gezet in het rioolvervangingsproject Vincent van Goghlaan e.o., waarmee de gemeente ervaring opdoet hoe in te spelen op het veranderende klimaat. Daarnaast is eind 2016 gestart met een verkenning om de invloed van klimaatadaptatie voor Papendrecht in beeld te brengen. Er is een start gemaakt met het opstellen van het plan van aanpak klimaatadaptatie. Dit met het doel tot een strategie te komen welke in het nieuwe GRP (medio 2018) een uitwerking krijgt.
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
In 2016 zijn de volgende riool werkzaamheden uitgevoerd waarbij tevens de weg- en groeninrichting worden verbeterd:
- Eilandstraat/Havenstraat. Het asfalt van de rijbaan is aangepast in elementenverharding. Met de inrichting vindt aansluiting plaats met het materiaalgebruik van het centrum.
- Schoolstraat. Deze werkzaamheden zijn vooruitlopend op de herinrichting van de Markt uitgevoerd.
- Markt. De werkzaamheden bestaan uit het herinrichten van de openbare ruimte door Ruimtelijke Ontwikkeling in samenwerking met Beheer en Uitvoering. Met de inrichting vindt aansluiting plaats met het materiaalgebruik van het centrum.
- Wieklaan 2e fase. Deze werkzaamheden sloten aan op de Molenlaan en het eerder vervangen deel van de Wieklaan.
- Edelweisslaan. Naast de regulier werkzaamheden is nabij de kruising met de dijk de zichtbaarheid van de dijk conform de dijkvisie aangepast.
- Met de reconstructies Edelweisslaan, Eilandstraat/ Havenstraat en Dokter Rietveldplein is de verbetering van het riooldistrict van het "Eiland" afgerond. Aanzienlijke hoeveelheden regenwater zijn afgekoppeld, het gemengde stelsel kent nu een betere afstroming en is er een nieuwe overstort in de singel bij de Edelweisslaan aangebracht. Bij hevige regen stort hierdoor minder water in de singel, minder vervuild water wordt afgevoerd naar de zuivering en de wateroverlast bij hevige regen in de Leeuwerikstraat wordt beperkt.
De onderstaande riool vervangingswerkzaamheden zijn in voorbereiding genomen:
- Goudenregenstraat
- Walmolen
- Vincent van Goghlaan
- Lijsterbeshof
- Wiardi Beckmanstraat.
In 2016 zijn voornamelijk in de wijk Wilgendonk rioolreiniging en -inspectie werkzaamheden uitgevoerd, in totaal circa 15 km riolering (10% van het totale stelsel). Aan de hand van deze inspecties wordt klein onderhoud uitgevoerd en wordt het vervangingsplan bijgesteld. Bij klein onderhoud worden de scheuren in de buizen gerepareerd en worden obstakels en ingroeiende boomwortels verwijderd. Door plaatselijke reparaties wordt voorkomen dat de riolering vroegtijdig in zijn geheel vervangen moet worden.
Renovatie rioolgemalen
In 2016 is in totaal aan 25 rioolgemalen groot onderhoud/ renovatie uitgevoerd. Hierbij zijn 23 pompen vervangen en 6 technische installaties vervangen.
In de wijk Oostpolder is het hoofdgemaal Bosweg gerenoveerd. Het betreft het ombouwen van het bestaande stelsel in de Oostpolder naar een gestuurd gescheiden stelsel. Hiertoe was het nodig om het huidige hoofdgemaal voor gemengd afvalwater aan de Bosweg te vervangen en uit te breiden naar één deel voor het vuilwater en één deel voor het hemelwater.
Bij een (gestuurd) gescheiden stelsel wordt het eerste vervuilde hemelwater afgevoerd naar de zuivering en het grootste deel (schoon water) wordt op het oppervlaktewater geloosd.
Wegen
Wat hebben we gedaan ?
In 2016 is de startnotitie voor het wegenplan door het college vastgesteld. De herziening Wegenplan is breder aangepakt in de vorm van een civieltechnisch beheerplan 2017-2021. Het beschrijft naast wegen, civiele kunstwerken, openbare verlichting, havens, straatmeubilair, verkeersregelinstallaties en waterbuspontons. Het plan beschrijft hoe, waar, wanneer en tegen welke kosten onderhoud en beheer uitgevoerd wordt om de afgesproken functies en kwaliteit in stand te houden en de leefomgeving aantrekkelijk te houden dan wel te verbeteren.
In 2016 is gestart met het opstellen van de Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR). Dit is een gestructureerde verzameling van eisen en standaardoplossingen. De LIOR maakt inzichtelijk welke kaders de gemeente hanteert en bakent de speelruimte voor alle betrokkenen bij planvorming af. Bovendien wordt rekening gehouden met praktische zaken als toekomstig beheer en onderhoud. De LIOR wordt meegenomen in besluitvorming van het civiel technisch beheerplan 2017-2021.
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Naast het regulier onderhoud en diverse IBOR projecten (apart onderdeel in deze paragraaf) zijn vervangingsprojecten uitgevoerd. Een aantal projecten komt voort uit het GRP en wordt gecombineerd met de riolering, zoals de Eilandstraat/Havenstraat, Schoolstraat, Edelweisslaan, Wieklaan fase 2 en de Markt. De Walmolen, Goudenregenstraat en Vincent van Goghlaan e.o. zijn in voorbereiding.
Vanuit het groot onderhoud asfaltwegen zijn de volgende asfaltprojecten opgepakt/ uitgevoerd:
· Wieklaan fase 2.
· Edelweisslaan: Het asfalt op de rijbaan in de Edelweisslaan is conform Actieplan Omgevingslawaai vervangen door geluid reducerend asfalt.
· Jacob Catslaan: Vervanging asfaltconstructie rijbaan. Geluid reducerend asfalt is aangebracht conform Actieplan Omgevingslawaai.
· Slijtlagen dijkwegen: Op het Bosch en Oosteind is een slijtlaag op het asfalt aangebracht om de levensduur te verlengen. Vooruitlopend zijn herstelwerkzaamheden in de rijbaan uitgevoerd. Werkzaamheden op Westeind en Matena zijn voorbereid.
· Kastanjelaan fase 2: Vervanging asfalt rijbaan en opheffen hoogteverschil verkeersbrug.
· Westkil/Noordkil: Vervanging asfalt rijbaan, opheffen hoogteverschil in rijbaan.
· Kamerlingh Onneslaan/Willem Dreeslaan: Aanhelen asfalt voor/na duiker en verkeersbrug.
· Kennedylaan: Vervanging geluid reducerend asfalt op rijbaan.
In regionaal verband vindt samenwerking plaats met betrekking tot een gezamenlijk onderhoudsbestek asfaltverharding & markering en de regionale weginspectie.
In 2016 heeft de uitvoering van de subsidieaanvraag Stad-Landverbinding plaatsgevonden. Met deze subsidieaanvraag is geïnvesteerd in het realiseren van fietsroutes vanuit de stad naar het groene buitengebied en is met het Fietsknooppuntennetwerk de basis gelegd voor recreatieve fietsroutes.
De uitvoering van de werkzaamheden bestond uit:
- Herstraten voetpad Veerweg en verwijderen betonnen scheiding fiets-/voetpad (deel Scheidingslaan-Vrijheer van Eslaan, deel Burgemeester Keijzerweg- Cypressenlaan en ter hoogte van de Biezen).
- Aanpassen aansluiting fietspad rotonde Veerweg/Kastanjelaan.
- Aanhelen verharding fietspad ter hoogte van duikerbrug Veerweg.
- Verwijderen graffiti onder verkeersbrug N3 (in afstemming met Rijkswaterstaat).
- Aanbrengen bebording fietsknooppunten netwerk.
-
Herstel verharding en aanbrengen bermversteviging Matenasche Scheidkade door Waterschap.
Gladheidbestrijding
Om de wegcondities in de winterperiode voldoende te faciliteren is het gladheidbestrijdingsteam 12 maal in actie gekomen.
Groen
Wat hebben we gedaan?
Als verdiepingsslag van het Groenbeleidsplan en opvolger van het Groenplan 2013 is in 2016 de voorbereiding van het Groenbeheerplan opgepakt. Het beschrijft de wijze waarop het beheer en onderhoud van het groen wordt uitgevoerd. Het gaat hierbij zowel om regulier onderhoud en groot onderhoud als vervanging en omvorming. Uitgangspunt is het bestaande groen te behouden, de (ecologisch) kwaliteit te verbeteren, flora en fauna te stimuleren en een samenhangende groene en blauwe structuur te ontwikkelen, waarin het goed vertoeven is.
In samenspraak met betrokkenen vrijwilligers is de bomenverordening Groene Kaart geëvalueerd. Hierbij zijn de volgende onderwerpen besproken en is nadere uitwerking voorbereid: herplanten van bomen (juiste boom op de juiste plaats), aanwijzen van beschermde bomen en de ontheffingscriteria om tot kap over te gaan. De uitkomsten worden verwerkt in de verordening.
Het groen in Papendrecht is begin 2016 onderworpen aan een kwaliteitsmeting, hieruit is gebleken dat het groen een voldoende onderhoudskwaliteit heeft. Naar aanleiding van deze resultaten heeft een schouwronde plaatsgevonden met de raadsleden van de commissie ruimte, de portefeuillehouder en de betrokken ambtenaren. De meetsystematiek is buiten op diverse meetlocaties toegelicht en de aanwezigen hebben zelf de kwaliteit van het groen gemeten.
In vervolg hierop is door de raad een informele commissievergadering belegd over de beleving van het groen. Hierbij hebben enkele raadsleden aandachtspunten en 10 verbeterpunten beheer openbare ruimte gepresenteerd. Aansluitend is een presentatie verzorgd over de beeldsystematiek, het groenbeleid, groenbeheer en is informatie gedeeld over het schouwen van de openbare ruimte. Daarnaast is tijdens deze vergadering het gesprek omtrent de integrale kwaliteit van het groen en grijs, de gemaakte (beleids)keuzes en over toekomstige schouwrondes met bewoners gevoerd.
In de eerstvolgende raadsvergadering zijn de moties omtrent 10 verbeterpunten beheer openbare ruimte en operatie Steenbreek aangenomen.
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Eind 2016 is een veiligheidsonderzoek bij de bomen uitgevoerd, jaarlijks wordt circa een derde van het bomenbestand (ruim 4.700 bomen) beoordeeld. Deze resultaten worden in 2017 verwerkt in onderhoudsplanningen voor gericht onderhoud en zo nodig wordt tot kap van bomen besloten. Sinds 2016 maakt het bosplantsoen (extensieve beplanting) ook onderdeel uit van deze inspectie in verband met de veiligheid van de hierin voorkomende grotere bomen.
Op 21 oktober 2015 heeft de gemeente Papendrecht het Bijenconvenant van de Bijenstichting ondertekend, daarmee is o.a. verklaard dat het onkruid op een milieuvriendelijke wijze bestreden wordt. Dit heeft vanaf 2016 op deze wijze plaatsgevonden.
Gezamenlijk met het Waterschap Rivierenland is het Streefbeeldenplan Stedelijk Water opgesteld. In het Streefbeeldenplan is het gewenste beeld, gebruik, onderhoud en inrichting van het stedelijke water in kaart gebracht om zodoende de (ecologische) kwaliteit, beleving, biodiversiteit, en het gebruik te optimaliseren, waar mogelijk te vergroten en te kunnen toetsen. De verschillende functies van het water zijn benoemd (natuurwater, kijkwater en gebruikswater). Deze typeringen vormen de basis voor het beheer en onderhoud van de watergang, de oever en het aangrenzende gras. Dit vertaald zich in een werkwijze om (daar waar het kan) gefaseerd te werken en oevervegetatie meerjarig te laten staan om zodoende kansen aan flora en fauna te bieden.
Samen met de gemeente Alblasserdam is een bestek voor het onderhoud van ruw gras en watergangen tot stand gekomen. Papendrecht heeft in dit traject de rol van projectleider op zich genomen. De werkwijze voortvloeiend uit het Streefbeeldenplan vormt de basis voor dit bestek.
In navolging op de landelijke tendens omtrent hemelwaterberging is op een drietal locaties (Pieter Langendijkstraat, Marnixstraat en het Vijverpark) het gazon beter waterdoorlatend gemaakt en voorzien van drainage. Op die manier kan het overtollige hemelwater (vertraagd)afgevoerd worden en kan het gras echt als gazon gebruikt worden; om te recreëren.
De regionale samenwerking is in 2016 geïntensiveerd, naast de regelmatige terugkerende bijeenkomsten en de bijeenkomsten omtrent het nieuwe beheersysteem zijn diverse producten gezamenlijk tot stand gekomen. Voorbeelden hiervan zijn: regionale samenwerking op het gebied van flora en fauna, raamcontract inkoop speeltoestellen en het bestek ruw gras en watergangen.
Integraal beheer openbare ruimte (IBOR- voorziening/begroting)
Wat hebben we gedaan?
Regulier groot onderhoud van wegen (elementenverharding) en groen worden gefinancierd uit de voorziening Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) en de begrotingspost onderhoud wegen. Deze onderhoudsmaatregelen hebben het doel om de openbare ruimte tussentijds (tussen aanleg en grootschalige vervanging) te herstellen om zo de functie in stand te houden.
De volgende IBOR werkzaamheden zijn in 2016 uitgevoerd:
- Voetpad Zernikelaan: herstraten voetpad in verband met verzakking, ernstige wortelopdruk en verzakkingen.
- Beltmolen: Omvormen beplantingsvakken naar gazon, deels vervangen beplanting. Herstel straatwerk van het voetpad en rijbaan vanwege wortelopdruk en spoorvorming.
- Voetpad P.C. Hooftlaan: herstraten voetpad in verband met voegen tussen tegels.
- Kerkbuurt (voetpad achter Kerk): herstraten voetpad in verband met afschuiving straatwerk.
- Verbeteren toegang gebouw Duivenstraat Aanbrengen hellingbaan voor invaliden naar ingang Rode Kruisgebouw.
- Andoornlaan: herstraten voetpad in verband met ernstige wortelopdruk.
- Omvormen inritten Molenlaan: aanpassen meerdere inritconstructies in de Molenlaan vanwege losliggende tegels.
- Voetpad Bosch: Ophogen en herstraten voetpad in verband met verzakkingen trottoir voor woningen.
- Anjerstraat: herstraten rijbaan, herstel parkeervakken in verband met wortelopdruk. Verplaatsen bomen naar gazon.
- Fietspad Platanenlaan: herstraten fietspad in verband met losliggende tegels door wortelopdruk.
- Omvormen parkeerplaats Vijzellaan: Omvormen asfaltverharding op parkeerplaats naar elementenverharding in verband met gaten asfalt en wortelopdruk. Omvormen beplanting naar gazon.
- Noordkil (verzakking straatwerk bij tuinmuren, voetpad): Ophogen voetpad langs onderheide tuinmuren in verband met forse zetting en wegspoeling zand onder tuinmuren. Herstraten voetpad in verband met wortelopdruk.
- Voetpaden park NH wiel: Herstraten fietspad in verband met verzakking straatwerk en ernstige wortelopdruk.
- Rembrandtlaan (rijbaan en integraal project): Herstraten rijbaan in verband met wateroverlast. Herstraten fiets- en voetpad, omvormen beplanting naar gazon.
- De Savorin Lohmanlaan: Aanbrengen drainage, verbeteren waterdoorlatendheid en vervangen beplanting; aanpak wateroverlast veroorzaakt door de slecht waterdoorlatende bodem (klei ondergrond).
Openbare verlichting
Wat hebben we gedaan?
Als onderdeel van het civiel technisch beheerplan is een notitie openbare verlichting opgesteld. De notitie gaat in op de toe te passen verlichtingstechniek en LED (en daarmee energiebesparing). De notitie sluit aan op de kaders van het Uitvoeringsplan IBOR 2015-2020.
Daarnaast is een schouw van de openbare verlichting uitgevoerd naar de kwaliteit van de verlichte omgeving. De resultaten worden in de vorm van een kwaliteitskaart openbare verlichting vormgegeven. Algemeen beeld hierbij is dat de verlichting voldoet aan haar functie. De kwaliteitskaart openbare verlichting wordt toegepast bij integrale vervangingsprojecten en bij jaarlijkse vervanging van de openbare verlichting, waarbij de verlichting (indien noodzakelijk) bijgesteld wordt.
Voor het regulier onderhoud aan de openbare verlichting heeft Papendrecht een dienstverleningsovereenkomst met Bureau OVL (openbare verlichting). Binnen de regionale samenwerking wordt samengewerkt met negen gemeenten in de Alblasserwaard Vijfheerenlanden.
De hoofdtaak is de uitvoering van het administratieve beheer en de centrale aansturing op de uitvoeringswerkzaamheden aan de openbare verlichting. Per 1 januari 2016 is de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard toegetreden tot de Gemeenschappelijke regeling.
Ieder jaar vindt de groepsgewijze lampvervanging binnen de openbare verlichting plaats. Hierin worden de lampen voor het einde van hun levensduur groepsgewijs vervangen, juist voor het moment dat het uitvalspercentage zal gaan oplopen. Dit is effectief en levert een kwalitatief betere openbare verlichting op dan wanneer lampen alleen worden vervangen wanneer de lamp is gedoofd vanwege ouderdom. Deze werkzaamheden zijn tweede helft van 2016 uitgevoerd. Dit jaar ruim 750 lampen van de 6300 armaturen.
Vanuit de Dijkvisie Papendrecht wordt bij planmatige vervanging van openbare verlichting op de dijkwegen, de verlichting vervangen voor nieuwe karakteristieke dijkverlichting. Om een keuze te maken in een nieuw type armatuur, passend bij het straatbeeld, is een tijdelijke proefopstelling op het Bosch aangebracht met drie verschillende type armaturen, voor een periode van ongeveer drie maanden. De vormgeving van de nieuwe armaturen sluit beter aan op de verlichting van het centrum van Papendrecht. In mei heeft het College het nieuwe type dijkarmatuur vastgesteld. Op het Bosch zijn de nieuwe armaturen aangebracht.
In 2016 is de tunnelverlichting onder de N3, ter hoogte van de J.R. Thorbeckesingel vervangen in duurzame LED verlichting. De armaturen zijn aangepast in meer vandalismebestendige typen, dit vanwege vandalisme bij de jaarwisseling 2015/2016.
Met een Europese aanbesteding heeft Bureau OVL namens de aangesloten gemeenten het onderhoud aan de openbare verlichting aanbesteed. De werkzaamheden zijn gegund aan Heijmans Wegen B.V. deze zullen de komende vier jaar de onderhoudswerkzaamheden aan de openbare verlichting uitvoeren.
In het landelijke Energieakkoord is een 20% energiebesparing bij openbare verlichting in 2020 afgesproken. Gemeente Papendrecht heeft, in samenwerking met Bureau OVL, zich aangemeld voor de jaarlijkse monitoring voor energiebesparing. De gegevens worden tevens gepubliceerd via de Klimaatmonitor. In Papendrecht zijn 447 armaturen met LED verlichting aanwezig (ruim 7%).
In 2016 is voorbereiding in gang gezet voor het vervangingsplan OVL 2017. De vervanging betreft de armaturen op de Burgemeester Keijzerweg, Jan Steenlaan en Randweg, waarbij de huidige 125 armaturen (met hoog vermogen) wordt vervangen voor LED- verlichting. De uitvoering staat in 2017 gepland.
Civiele constructies (zoals bruggen en duikers)
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Dit jaar zijn 32 bruggen geïnspecteerd. Deze inspectiegegevens zijn ingevoerd in het beheersysteem. Daarnaast heeft digitalisering plaatsgevonden van de inspectieresultaten van 2012-2015.
Tijdens een inspectie aan de keermuren bij de Onderslag (grond kerende metselwerkwanden welke zich tussen de garages bevinden) zijn bij twee keermuren verzakkingen en scheuren vastgesteld. In vervolg op deze inspectie heeft constructief onderzoek plaatsgevonden. Hierbij is vastgesteld dat de muren instabiel zijn en daardoor onvoldoende veilig. De beide keermuren zijn na veiligstelling afgebroken en opnieuw opgebouwd met aanvullende verankering.
Onderhoudswerkzaamheden aan civiele constructies hebben plaatsgevonden aan:
- Brugleuningen vervangen bruggen De Markt en Van der Palmstraat,
- Vloerherstel bruggen Hazelaarhof, Standerdmolen en vlonder Vijverpark,
- Boom verwijderd uit betonnen keermuur Beatrixplantsoen,
- Bevestigingsbouten vervangen vloer loopbrug Burgemeester Keijzerweg,
- Conserveren leuningen bruggen Achterdijk-Park Wilgendonk, Margriethof en Scheidingslaan
- Conserveren beton op fietsbrug N3 en betonreparatie verkeersbrug Margriethof-Kastanjelaan.
In 2016 heeft een aanbesteding plaatsgevonden voor vervanging van tien civiele objecten. Bij vervanging van objecten staat de functionaliteit van het object ter discussie. In november is door de gemeenteraad besloten de voetbrug bij de Zernikelaan te verwijderen. Het verwijderen van het bruggetje en het aanpassen van het voetpad is eind 2016 uitgevoerd.
Speelruimte
Wat hebben we gedaan ?
Realiseren van een openbare ruimte waarin kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot jongvolwassenen die later op een positieve manier invulling kunnen geven aan hun eigen leven en een bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap. Veilige speelplekken met speelwaarde die is afgestemd op de behoefte van de kinderen in de directe omgeving.
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Uitvoering van het speelruimtebeleid in 2016. Aanpassingen met betrekking tot jaarschijf 2016 zijn uitgevoerd. Uitvoering van participatie en aanpassingen wijken Oostpolder en De Kooy. Conform geldend speelruimtebeleid.
Water en baggeren
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Conform het onderhoudsplan baggeren vijvers & watergangen. Dit jaar zijn de sloten langs de Jacob Catslaan, achterzijde Oltmanstraat, achterzijde Westeind en in het Park Slobbegors uit gebaggerd.
In 2016 is onderhoud en vervanging van beschoeiingen langs de watergangen Veerweg, Grondmolen en Tiendweg uitgevoerd.
Als voorbereiding op onderhoud aan duikers, heeft een grootschalige inspectie aan circa 85 duikers (en duikerbruggen) plaatsgevonden. In 2016 zijn op basis van deze inventarisatie herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan 22 duikers. Aansluitend zijn 17 duikers gereinigd omdat deze voor een groot deel waren dichtgeslibd.
Waterbuspontons
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Het onderhoud waterbuspontons vindt plaats in samenwerking met de Drechtsteden. In 2016 heeft plaatselijk herstel van de coating plaatsgevonden aan de drie waterbuspontons.
Havens
Wat hebben we gedaan? (uitvoering)?
Naast de reguliere werkzaamheden in de havens is de voorbereiding voor het baggeren van de Schaarhaven en de Kooihaven opgestart.
Gebouwen
Wat hebben we gedaan?
Voor circa vijfendertig panden en vijf woningen die in eigendom van de gemeente zijn, is voor het jaarlijkse onderhoud een onderhoudsvoorziening ingericht. Over een voortschrijdende planperiode van tien jaar wordt per jaar een begroting uitgewerkt. Op grond hiervan wordt een gemiddelde storting bepaald en op de betreffende panden verantwoord.
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
In 2016 is de meerjaren onderhoudsplanning geactualiseerd.
Parkeergarages
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
Parkeergarage De Meent
LED - verlichting
Circa 450 stuks TL- buizen zijn vervangen door energiezuinige LED verlichting. Tevens zijn armaturen bijgeplaatst, op plaatsen welke te donker waren. Gestart is met een proefopstelling met drie kleurnuances witte LED verlichting. De keuze bestond hierbij uit warm wit, geelwit en fel wit. Naast de technische beoordeling is aan diverse bezoekers hun mening gevraagd, waarna gekozen is om warm wit aan te brengen. De aanpassing levert een energiebesparing op, omdat het vermogen van de verlichting van 56W naar 23W is gedaald. Na vier jaar heeft deze investering zich terugverdiend.
Gecoate vloer
Aan de hand van een schouw van de gecoate vloer zijn slijtplekken, scheurtjes en putjes geconstateerd. Plaatselijke herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd, zodat de gecoate vloer weer een aantal jaar mee kan. Daarnaast is de inkomende - en uitgaande hellingbaan voorzien van een nieuwe beschermlaag. Om de overlast voor bezoekers en bewoners tot een minimum te bepreken, is het herstel zoveel mogelijk buiten de openingstijden (weekend) uitgevoerd. Begin 2017 worden aansluitende herstelwerkzaamheden (aanbrengen van gele zebravlakken op de nieuwe beschermlaag) uitgevoerd.
Luifelconstructie
Bij natte weersomstandigheden kan water op de "rolband" komen. Om dit te beperken liggen bij de ingang droogloopmatten. Desondanks gebeurt het dat bezoekers uitglijden op de loopband. Om de regeninslag te beperken heeft Next Real Estate (beheerder winkels) ter plaatse van de ingang een glazen luifel geplaatst.
Parkeergarage De Overtoom
LED - verlichting
De circa 100 stuks TL- buizen op het tussendek zijn vervangen door energiezuinige LED verlichting.
De verlichting van dit tussendek voldeed niet aan de gestelde eisen. Ook zijn enkele armaturen vervangen.
In de parkeergarage is de verlichting van het bovendek aangepast. De lampen in de hoge masten zijn vervangen door energiezuinige LED verlichting. Daarnaast zijn bewegingssensoren aangebracht. Dit levert energiebesparing op omdat de lampen niet onnodig blijven branden.
Elektrische laadpalen
Wat hebben we gedaan (uitvoering) ?
In 2016 zijn zes elektrische laadpalen in de openbare ruimte geplaatst. Inmiddels staan 25 elektrische laadpalen in de openbare ruimte, daarnaast staan in de parkeergarages twee elektrische laadpalen.