Kwaliteit
- Uitwerking van het groenbeleidsplan in het streefbeeldenplan watergangen, waarbij naast waterkwaliteit is ingezet op een ecologische overgang tussen groen en water. Tevens wordt het mogelijk rietkragen meerjarig te handhaven. Daarnaast heeft een ecologische inventarisatie plaatsgevonden van kansen voor flora en fauna bij het te maaien grasareaal. De inventarisatie is verwerkt in de nieuwe maaikaart.
-
Het opstellen van een concept groenbeheerplan als verdiepingsslag van het groenbeleidsplan en opvolger van het Groenplan 2013. Het beschrijft de wijze waarop het beheer en onderhoud van het groen wordt uitgevoerd. Het gaat hierbij zowel om regulier onderhoud en groot onderhoud, als vervanging en omvorming. Uitgangspunt is het bestaande groen te behouden, de (ecologische) kwaliteit te verbeteren, flora en fauna te stimuleren en een samenhangende groene een blauwe structuur te ontwikkelen, waarin het goed vertoeven is.
-
In samenspraak met betrokkenen is de bomenverordening Groene Kaart geëvalueerd. Naar aanleiding van deze evaluatie is een verdiepingsslag gemaakt op o.a. de volgende onderwerpen: herplanten van bomen (juiste boom op de juiste plaats), aanwijzing van beschermde bomen en de ontheffingscriteria. Daarnaast is de verordening onderworpen aan een juridische toetsing, de uitkomsten hiervan worden verwerkt in de verordening en/of het bijbehorende Handboek Groen.
-
In 2016 zijn de mogelijkheden tot uitbreiding van de 'groene' participatie in overleg met betrokkenen onderzocht, daarnaast zijn de huidige participatietrajecten geëvalueerd en zo nodig enigszins aangepast. Stand van zaken: de 'moesmolen' (Beukmolen) is nog steeds zeer succesvol, het perceel op de Esdoornaan is iets verkleind, de Tjaskermolen en De Spil (Wieklaan) zijn inmiddels opgestart en de mogelijkheden van een 'plukbos' in het Noord Hoekse Wiel worden verder onderzocht. In het Groenbeheerplan worden de uitgangspunten voor 'groene' participatie verder uitgewerkt.