Wat hebben we gedaan?
Gemeentelijk rioleringsplan:
In het eerste kwartaal van 2018 heeft het college de startnotitie "gemeentelijk rioleringsplan 2019-2023" (= GRP) vastgesteld.
Op 18 december 2018 zijn een viertal beleidskeuzes aan het college voorgesteld. Deze keuzes geven het college de gelegenheid richting te geven aan het GRP en hebben invloed op de uiteindelijke rioolheffing en de kosten voor riolering, wegen en groen.
Het gaat hierbij om:
1. Een rechtmatige kostenverdeling riolering en wegen/groen bij integrale vervanging.
2. Een evenwichtige verdeling van de rioolheffing "De vervuiler betaalt".
3. Het vervangingstempo vertragen door oprekken levensduur riolering.
4. Inzet op klimaatmaatregelen bij reconstructies en in de vorm van stimuleringsmaatregelen.
In de eerste helft van 2019 wordt het GRP door het college vastgesteld en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden.
Klimaatadaptatie:
In 2018 is klimaatadaptatie verder geïmplementeerd, zowel in de gemeentelijke organisatie als in de civiel technische projecten. In de meerjarenplanning wordt voor de projecten tot en met 2023 een eerste aanzet gemaakt om klimaatadaptatie te realiseren, ook is klimaatadaptatie in het Gemeentelijk Rioleringsplan opgenomen. Daarnaast zijn er circa 40 activiteiten geweest in het kader van Operatie Steenbreek; werken aan de bewustwording en noodzaak van (privaat) groen bij de Papendrechtse bewoners. Eind 2018 is een studie gestart in Papendrecht naar de kwetsbaarheid van de gemeente in relatie tot droogte.
Op regionaal niveau is Papendrecht bij klimaatadaptatie betrokken, zowel bij de Drechtsteden als in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
In het samenwerkingsverband Drechtsteden zijn drie klimaatateliers gehouden over de verschillende soorten kansen en voorbeelden van klimaatadaptatie. Aansluitend is een verdiepende ambtelijke risicodialoog georganiseerd. De trekkersrol binnen de Drechtsteden ligt bij de provincie Zuid-Holland.
Met de samenwerkende gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden heeft Waterschap Rivierenland de trekkersrol tot zich genomen. Papendrecht is vertegenwoordigd als lid van het kernteam klimaatadaptatie A5H de noordelijke Drechtsteden. De klimaatatlas A5H is tot stand gekomen. Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen voor de risicodialoog, welke in 2019 plaats gaat vinden.
In het voorjaar van 2018 is de gemeente Papendrecht initiatiefnemer en medeorganisator geweest van een klimaatbijeenkomst in Dordrecht. Deze ambtelijk bijeenkomst (waarin een verbinding werd gelegd tussen Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving) was bedoeld voor de regionale gemeenten, waterschappen en de provincie binnen de Drechtsteden en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De bedoeling was het bewustzijn en handelingsperspectief voor de aanwezigen te vergroten.
Vanwege de aanhoudende droogte in 2018 had het Waterschap in het gehele rivierengebied een beregeningsverbod met oppervlaktewater ingesteld. Tegelijk is alles in het werk gesteld om water van de grote rivieren in het gebied te brengen en te houden. Het ‘beregeningsverbod met oppervlaktewater’ betekende dat gronden overdag niet met oppervlaktewater gesproeid/beregend konden worden. Hiervoor is veel inzet gepleegd op de sportvelden, met name in de avond en nacht.
De langdurige droge periode zorgde ook voor een verlaging van de grondwaterstand, waardoor uitdroging van de ondergrond is ontstaan. Dit heeft als gevolg dat de bodem sneller inzakt en de fundering van woningen meer worden belast, maar ook schade aan fiets- en voetpaden en de jonge aanplant van bomen en heesters.
Wat hebben we gedaan (uitvoering)?
In 2018 zijn de volgende riool werkzaamheden uitgevoerd waarbij tevens de weg- en groeninrichting zijn verbeterd:
- Westpolder fase 1. Deze werkzaamheden bestaan uit rioolvervanging, waarbij ook de verharding en het groen is vervangen. In dit project vindt een grootschalige uitrol plaats van klimaatmaatregelen.
- Schoorweg. Deze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de riolering, wegen en het groen. De hemelwaterafvoer is volledig afgekoppeld van het riool.
- Wipmolen. Deze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de riolering, wegen en het groen aan de westkant van de Wipmolen.
- Lijsterbeshof. Deze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de riolering en het groen, waarbij de verharding op de oorspronkelijke maaiveldhoogte is gelegd.
- Pontonniersweg. Deze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de riolering, wegen en het groen in combinatie met een reconstructie van de asfaltrijbaan. Deze rijbaan is aangepast naar een rijbaan met elementenverharding conform de 30 km/uur inrichting. Dit vanwege de aansluiting naar het centrumgebied.
In onderstaande straten zijn riool vervangingswerkzaamheden in voorbereiding genomen:
- Westpolder fase 2
- Wiardi Beckmanstraat
- Willem Kloosstraat e.o.
- Eksterstraat
- Oudaenstraat e.o.
Reinigen en inspecteren riolering:
In 2018 is het riool in de achtertuinen van de Westeind gereinigd en geïnspecteerd. Eind 2018, begin 2019 is het riool in de Randwijk, Oosteind, de Hoofdstraat e.o. en de Admiraal de Ruyterweg e.o. gereinigd en geïnspecteerd. In totaal is dit circa 13 km riolering (8% van het totale stelsel).
Aan de hand van deze inspecties wordt in de loop van 2019 klein onderhoud uitgevoerd en wordt het vervangingsplan bijgesteld. In 2018 zijn tevens alle kolken gereinigd.
Reparatie overgangsconstructie (pendelstuk) Kattestaart:
Bij het hoofdriool vanuit de wijk Wilgendonk, zit een overgangsconstructie (pendelstuk) naar het onderheide riool langs de Burgemeester Keijzerweg. Dit ter hoogte van de Kattestaart. Deze overgangsconstructie is hersteld naar aanleiding van een constatering vanuit de rioolinspectie van 2017.
Renovatie rioolgemalen:
In 2018 zijn vier gemalen gedeeltelijk gerenoveerd. Bij de jaarlijkse onderhoudsronde waren bij deze gemalen gebreken geconstateerd. Bij de locaties Tiendweg oost, Oosteind en Van der Palmstraat zijn de pompen vervangen.
Persleidingcalamiteit Vrijheer van Eslaan:
Begin 2018 is de persleiding (diameter 500 mm) vanuit gemaal Vondelpark gescheurd. Dit vanwege een onderliggende duikerconstructie. Hier is een tijdelijke reparatie uitgevoerd. Via deze leiding wordt het afvalwater van de wijken Molenvliet en Westpolder afgevoerd. In 2019 wordt de persleiding geïnspecteerd en definitief hersteld.
Operatie Steenbreek:
Afgelopen jaar zijn verschillende typen activiteiten uitgevoerd. De nadruk lag daarbij op algemene communicatie en samenwerking met andere partijen vanuit een stimulerende rol. Er is ervaring opgedaan met activiteiten gericht op verschillende doelgroepen zoals basisschoolleerlingen, bewoners van wijken waar reconstructies worden uitgevoerd, maar ook met de 3-D tekening klimaatadaptatie op de weekmarkt. Diverse activiteiten zijn in samenwerking met andere partijen zoals Groei & Bloei, Sociale Moestuin Papendrecht, IVN natuur educatie, Natuur- en Vogelwacht 'De Alblasserwaard', Stichting BIJ De Heerlijkheid, Waterschap Rivierenland enz. uitgevoerd.
Ook is er aansluiting gezocht bij een aantal gemeentelijke activiteiten zoals de Doe Duurzaam Markt, Open Dag Gemeentehuis, informatieavonden reconstructies en het festival Music, Art and Lemonade. Per oktober 2018 staat de maquette 'De levende tuin' bij de ingang van het gemeentehuis.
In samenwerking met verschillende Papendrechtse bewoners en organisaties zijn een aantal locaties groener gemaakt. Dit is onder andere gebeurd in de Trasmolen (vergroten boomspiegels) en op een tweetal schoolpleinen. In het najaar is De Lage Waard gestart met de aanleg van een educatief bos.
Communicatie activiteiten vormen een belangrijk onderdeel van Operatie Steenbreek. Naast communicatie over bovengenoemde activiteiten zijn er gedurende het jaar diverse artikelen verschenen. Tijdens de hitte en warmte van afgelopen zomer, is er bijvoorbeeld voorlichting gegeven over hittestress en groen. Daarnaast is er een video (te zien op https://www.youtube.com/watch?v=U86IXTSmErw) opgenomen waarin een bewoner vertelt over haar motivatie en ervaring met het vergroenen van haar tuin en de financiële bijdrage vanuit de subsidieregeling Klimaatactief.